Balčik

Video o Balčiku ZDE

Balčik se nachází v severovýchodní části bulharského pobřeží Černého moře, 40 km od Varny a 20 km od Kavarny.

V raném středověku bylo město jedním z regionálních center bulharského království Karvuna. Na konci 14. století Dobrudju dobyli osmanští Turci a na konci 16. století se město již jmenovalo Balčik. Balčik byl osvobozen z osmanské nadvlády 31. ledna 1878.

Na počátku 20. století zde byl postaven největší mlýn na Balkánském poloostrově. Z města se ročně vyvezlo asi 70 000 tun obilí, a to na více než 500 lodích. Pšenice putovala do Anglie,

Z období rumunské okupace zůstala největší dominanta Balčiku  „Palác“ – bývalé letní sídlo rumunské královny Marie Alexandriny Victorie de Edinburgh (1875 – 1938). Rezidence byla postavena v roce 1924. V rámci rezidence se nachází Botanická zahrada – další významná dominanta města.

Historické muzeum Balčiku uchovává většinu nálezů objevených během vykopávek v této oblasti. Exponáty vyprávějí o vzniku a vývoji města ve starověku a ve středověku, s fotografiemi a dokumenty zachycující období, ve kterém byly Balčik a Jižní Dobrudja pod rumunskou nadvládou.  Naproti budově Historického muzea je Etnografické muzeum. Muzeum sídlí v obrozeneckém domě, který vlastní obchodník z Balčiku. Zde jsou vystaveny předměty pro domácnost, šperky, tradiční oděvy. Zvláštní místo je věnováno řemeslům jako je měditepec, krejčovství a další.

U moře je krásná promenáda s malou pláží a spoustou restaurací a obchůdků. Také zde začíná  cyklostezka, která spojuje Balčik a Albenu. Je možné si zde zapůjčit kola.

V blízkosti Balčiku jsou tři moderní golfová hřiště a také mnoho kempů. 

Balčik je však bezesporu nejoblíbenější pro své možnosti námořní turistiky. Krásné pláže v okolí města, stejně jako svěží příroda lákají v letních měsících mnoho turistů.

·        Botanická zahrada – Univerzitní botanickou zahradu v Balčiku založil v roce 1955 prof. Daki Yordanov  na území parkové části bývalého letního sídla rumunské královny. Botanická zahrada se dnes rozkládá na ploše 190 dekárů a má sbírky rostlin s více než 3500 druhy, které neustále rostou. 

Skleníky s největší stálou expozicí kaktusů, sukulentů a submediteránních druhů na Balkáně. Na vnitřní ploše 800 m2 je k vidění více než 2600 druhů. 

Historické jádro bylo vybudováno jako krajina za dob rumunské královny – podél pobřeží s velkým posunem jsou terasy-zahrady, vyvinuté v geometrickém stylu v kombinaci vodních prvků. Zahrady jsou propojeny uličkami, schodišti a tunely, podepřenými zdmi vystavěnými z typického balčického kamene.
Ve speciálním koutku mohou nevidomí cítit vůně a dotýkat se různých rostlinných druhů, které jsou popsány v Braillově písmu. 

V roce 2005 bylo území zahrady prohlášeno za chráněné území.

Univerzitní botanická zahrada v Balčiku je nejen krásnou částí Bulharska, ale také místem pro výzkumné a vědecké aktivity, studentské stáže, iniciativy související s environmentální výchovou a uměním. V Botanické zahradě působí Balkánské ekologické centrum.

·        Palác královny Marie – Rumunská královna Marie, která Balčik navštívila poprvé v roce 1921, zůstala fascinována krásou a klidem  mořského pobřeží a brzy se rozhodla vrátit a zůstat tam  navždy. V roce 1924 tak podle projektu italských architektů začala stavba palácového komplexu královny. Marie měla přísný požadavek, aby uměle vytvořený palác nenarušoval krásu a nádheru oblasti . Nejprve byla postavena rezidence královny Marie, kterou nazvala „Tiché hnízdo“. Poté byla postavena pravoslavná kaple, nové samostatné vily, tradiční obrozenecký dům, nádvoří v maurském stylu a fontány zobrazující mytologické postavy. Palácový komplex královny Marie se tak stal vynikajícím uměleckým dílem, ve kterém se prolínaly různé architektonické.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *